Okazuje się, że cydr, który od lat cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, w Polsce został tak naprawdę dopiero zauważony. Od 1996 roku produkował go w naszym kraju jeden producent i zadziwiający jest fakt, iż Polacy z rodzimych jabłek, które przecież uważane są za jedne z najlepszych w Europie nie chcieli dotąd wykorzystać ich tworząc kolejne, regionalne dobro narodowe.
Jeszcze dwa lata temu większość Polaków w ogóle nie wiedziała czym cydr jest. Trunek ten znali jedynie ci, którym dane było wyjechać do Anglii, Irlandii, Francji czy Niemiec bowiem właśnie tam króluje on przy rodzinnych obiadach, romantycznych kolacjach w restauracji czy podczas szalonych imprez w pubach i nocnych klubach.
Cydr tworzy zupełnie odrębną kategorię alkoholową i myli się ten, kto zalicza ten nisko procentowy alkohol do rodzaju jabłkowego wina czy piwa. Rzeczywiście, można by uznać, że jest on połączeniem obu trunków natomiast nie należy go traktować jako jeden z nich.
Cydr w Polsce zaczyna zdobywać rynek. Coraz częściej można go nabyć w sklepach chociaż tak naprawdę ten najlepszy nalewany jest z beczek. Najlepiej smakuje kiedy jest lekko schłodzony natomiast nie należy dodawać do niego lodu. Cydr podaje się z reguły w wysokich szklankach, ewentualnie kieliszkach.
Dlaczego w ogóle fenomen cydru ma miejsce? Jest idealnym napojem orzeźwiającym, nie co cierpki w swoim smaku a jednak z wyczuwalna nutką słodyczy, jest też naturalnie gazowany a co więcej, zawiera alkohol. Tym samym nadaje się idealnie na spotkania z przyjaciółkami, imprezę w nocnym klubie czy jako dodatek do rodzinnego stołu. Cieszy fakt, iż ciągle wzrastająca popularność cydru w Polsce skutkuje wyrabianiem prawdziwej kultury jego picia. Trunek ten jest coraz częściej wybierany przez dotychczasowych smakoszy wina czy piwa.
Warto również wspomnieć o kolejnej zalecie rodzimego cydru ? ten jest wytwarzany w sposób fermentacji jabłek. Producenci stawiają na jakość wyrobu dobierając najlepsze gatunki jabłek (najczęściej jest to mieszanka tych słodkich z kwaskowatymi). Pamiętajmy jednak, by najlepiej nabywać cydr z tej ?wyższej półki?. Niestety, w sklepach oferowane są dosyć często cydry aromatyzowane, które z tradycyjnym trunkiem tego rodzaju mają niewiele wspólnego. Cieszy również fakt niskiej ceny trunku a dzięki temu możemy raczyć się cydrem najlepszej jakości.
Ciekawostka jest fakt, iż coraz częściej Polacy podejmują próby samodzielnej produkcji cydru w warunkach domowych, na własne potrzeby. Nie m w tym nic dziwnego bowiem nie jest to sprawa skomplikowana a najważniejszą kwestią jest przed wszystkim odpowiedni dobór gatunku jabłek do fermentacji.