Dieta jajeczna jest niskokaloryczna i rzeczywiście może pozbawić nas w mgnieniu oka zbędnych kilogramów. Niestety trzeba też zaznaczyć, że wymaga sporo determinacji, motywacji i cierpliwości. Jest monotonna i rygorystyczna.
Okazuje się, że dietę jajeczną opracowali naukowcy ze Stanów, którzy zajmowali się tematyką leczenia otyłości. Stworzyli jadłospis, który pozwala tracić nawet kilka kilogramów w 5 dni. Aby jednak szybki spadek wagi nie przyczynił się do problemów zdrowotnych, przed rozpoczęciem tej diety warto skonsultować się z dietetykiem. Można go znaleźć w prosty sposób, wpisując hasło typu „poradnia dietetyczna warszawa”. Specjalista doradzi nam, czy w ogóle taka dieta nie będzie dla nas szkodliwa i jak długo możemy ją stosować. Musimy wziąć pod uwagę, że większość dietetyków nie jest sprzymierzeńcem takiego sposobu żywienia. Ich zdaniem dieta jajeczna nie dostarcza wszelkich niezbędnych wartości odżywczych.
I nie można się z tym nie zgodzić. Dieta polega na spożywaniu 3 posiłków każdego dnia, a na talerzu zawsze mają znaleźć się jajka. Można jeść tylko te gotowane na twardo i każdego dnia nie więcej niż 6 sztuk. Jajka można jeść solone, z majonezem albo oliwą z oliwek. Popijać można ziołową herbatą albo gorzką kawą. Ostatniego dnia diety zamiast jajka można spożyć gotowaną pierś z kurczaka.
Dieta jajeczna jest niezwykle rygorystyczna. Nie powinno się jej stosować dłużej niż 7 dni. Aby nie borykać się z efektem jo-jo, nie należy od razu wprowadzać do codziennego jadłospisu wszystkich produktów, przede wszystkim należy ograniczać te tłuste, o dużej kaloryczności.
Pamiętajmy, że dieta jajeczna nie może być traktowana poważnie i rzeczywiście przed jej zastosowaniem należy dobrze się zastanowić. Jest dobrym sposobem, kiedy w krótkim czasie chcemy zrzucić kilka kilogramów, ale na pewno nie może stanowić stałego, codziennego jadłospisu. Jajka nie zawierają przecież wszystkich witamin i minerałów, jakie są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.