Regularne picie soku grejpfrutowego działa przeciwutleniająco, wspomaga proces odchudzania, zwiększa odporność i chroni nasze serce. Codzienna dawka cytrusa w diecie uzupełnia potrzebną dawkę witaminy C, dodatkowo zabezpieczając nasz organizm przed nadmierną utratą ciepła.
Sok grejpfrutowy – właściwości
Grejpfrut jest owocem bogatym w witaminę C, która nie tylko działa przeciwutleniająco, ale także chroni komórki przed szkodliwym działaniem wirusów i bakterii. Dodatkowo witamina C wpływa na nasz układ odpornościowy, chroniąc go przed przeziębieniem. Sok grejpfrutowy jest także bogaty w witaminę A, która chroni przed stanami zapalnymi i szeregiem chorób zakaźnych. Owoc grejpfruta jest również bogaty w witaminy z grupy B, miedź, cynk i żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego działania organizmu oraz dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy.
Jak wpływa sok grejpfrutowy na prawidłową pracę serca?
Regularnie pity sok z grejpfruta poprawia prawidłowe funkcjonowanie serca. Dzieje się tak poprzez zmniejszenie czynników ryzyka, takich jak podwyższone ciśnienie krwi, czy wysokiego poziomu cholesterolu. Zawarty w grejpfrucie potas utrzymuje nasze serce w dobrym zdrowiu i obniża poziom ciśnienia krwi. Z badań wynika, że odpowiednia dawka potasu dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia śmierci z powodu chorób serca.
Sok z grejpfruta jest bogaty w przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze zawarte w grejpfrucie, chronią nasze komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Sok grejpfrutowy zawiera takie przeciwutleniacze jak witamina C, beta-karoten, likopen, czy flawanony. Są one o tyle ważne, że zapobiegają ryzyku wystąpienia chorób nowotworowych i niektórych chorób przewlekłych, które mają wiele poważnych skutków dla naszego organizmu.
Sok z grejpfruta jest bogaty w składniki odżywcze oraz niskokaloryczny
Należy pamiętać, że regularnie pity sok z grejpfruta jest bogaty w składniki odżywcze i do tego nie zawiera zbyt wielu kalorii. Dodatkowo jest to owoc uznawany za jeden o najniższej kaloryczności i o najwyższej ilości włókien, które dostarczają naszemu organizmowi ponad piętnaście korzystnych minerałów i witamin.