naczynia
Dom i ogród

Zastawa stołowa – jak zadbać o jej stan?

Niejednokrotnie w naszych szafkach kuchennych skrywają się prawdziwe skarby. Trzymamy na przykład zastawę odziedziczoną po ukochanej cioci czy zestaw szklanek, jakie otrzymaliśmy w prezencie. Istnieją pewne zasady, które powinniśmy stosować, by móc cieszyć się tego typu naczyniami przez długi czas.

Przede wszystkim, zastawa stołowa powinna być odpowiednio zabezpieczona przed zniszczeniem. Naczynia są delikatne, stworzone z ceramiki czy cienkiego szkła mogą bardzo łatwo ulec skazom różnego typu. Te, na których zależy nam najbardziej nie powinny być myte w zmywarkach. Urządzenie tego rodzaju może porysować szkło bądź niedokładnie domyć naczynia, przez co pozostanie na nich trudny do usunięcia osad bądź zacieki. Dużo lepiej myć je ręcznie, przy użyciu delikatnej gąbki i płynu do naczyń.

Pamiętajmy również, że zastawę należy zaraz po myciu dokładnie osuszyć. Idealnie sprawdzi się w tym celu ściereczka z mikrofibry.

Raz na jakiś czas warto też wypolerować szkło. Można wypożyczyć profesjonalne urządzenia do polerowania szkła bądź skorzystać z domowych sposobów. Doskonale sprawdzają się na przykład roztwory wody z dodatkiem sody oczyszczonej, wazeliny czy octu. Co ważne, po zabiegu polerowania szkło należy zawsze dokładnie umyć i wysuszyć, by składniki te nie pozostały na naczyniu. Inaczej ich użytkowanie nie będzie komfortowe. Chyba nikt nie chce pić kompotu z dodatkiem tłustej wazeliny czy mocnego octu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *