Zdrowe jedzenie
Zdrowie

Zdrowa żywność ekologiczna – co to jest?

 

Czym jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna ? to żywność, której sposób produkcji jest zgodny z zasadami, które znajdują się w rozporządzeniu RADY (EWG) 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej. W skrócie można powiedzieć, że chodzi o żywność, która jest produkowana bez użycia nawozów sztucznych oraz chemicznych, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej.

Zdrowa żywność ekologiczna potocznie nazywana jest również zdrową żywnością. Ale między tymi nazwami jest jedna podstawowa różnica. W przypadku żywności ekologicznej chodzi o żywność certyfikowaną. Natomiast słowo zdrowa żywność została stworzona przede wszystkim w celach marketingowych. Dlatego jeśli widzimy na półkach sklepowych produkty oznakowane ?zdrowa żywność?, to nie znaczy, że jest to żywność ekologiczna.

Różnice pomiędzy żywnością ekologiczną, a żywnością konwencjonalną:

  • do produkcji żywności ekologicznej nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Do nawożenia stosuje się zatem: kompost, obornik oraz wszelkie minerały dostępne w sposób naturalny w przyrodzie;
  • do żywienia zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego gospodarstwa, albo zakupuje się pasze ekologiczne;
  • artykuły ekologiczne, nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych czy konserwujących.

[wp_ad_camp_5]

A więc, gdy szukamy na półkach sklepowych żywności ekologicznej, to widząc zdrową żywność, zerknijmy, czy posiada ona stosowny certyfikat.
Wtedy będziemy mieć pewność, że dana zdrowa żywność jest żywnością ekologiczną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *