Czym jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna ? to żywność, której sposób produkcji jest zgodny z zasadami, które znajdują się w rozporządzeniu RADY (EWG) 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej. W skrócie można powiedzieć, że chodzi o żywność, która jest produkowana bez użycia nawozów sztucznych oraz chemicznych, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej.
Zdrowa żywność ekologiczna potocznie nazywana jest również zdrową żywnością. Ale między tymi nazwami jest jedna podstawowa różnica. W przypadku żywności ekologicznej chodzi o żywność certyfikowaną. Natomiast słowo zdrowa żywność została stworzona przede wszystkim w celach marketingowych. Dlatego jeśli widzimy na półkach sklepowych produkty oznakowane ?zdrowa żywność?, to nie znaczy, że jest to żywność ekologiczna.
Różnice pomiędzy żywnością ekologiczną, a żywnością konwencjonalną:
- do produkcji żywności ekologicznej nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Do nawożenia stosuje się zatem: kompost, obornik oraz wszelkie minerały dostępne w sposób naturalny w przyrodzie;
- do żywienia zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego gospodarstwa, albo zakupuje się pasze ekologiczne;
- artykuły ekologiczne, nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych czy konserwujących.
[wp_ad_camp_5]
A więc, gdy szukamy na półkach sklepowych żywności ekologicznej, to widząc zdrową żywność, zerknijmy, czy posiada ona stosowny certyfikat.
Wtedy będziemy mieć pewność, że dana zdrowa żywność jest żywnością ekologiczną.