Każda kuchnia, bez względu na to czy jest stworzona do użytku jedynie domowego czy mieści się w wysokiej klasy lokalu gastronomicznym powinna zawierać profesjonalny sprzęt, dzięki któremu wszystkie produkty spożywcze mogą być przygotowywane w sposób odpowiedni dla określonego dania.
Same akcesoria kuchenne możemy podzielić na kilka podstawowych typów. Będą to oczywiście garnki i patelnie, te do przechowywania i magazynowania żywności, noże i sztućce oraz inne ?gadżety?, dzięki którym gotowanie będzie bardziej przyjemne, szybkie a przy tym w pełni profesjonalne.
Tylko wśród garnków możemy wyróżnić te wysokie z pokrywką, niskie, nadające się do duszenia. Garnki mogą być satynowane, emaliowane, żeliwne, z wielowarstwowym dnem czy specjalnymi uchwytami, miarką i pomiarem temperatury ? tylko od nas zależy na jaki typ się zdecydujemy, jaką jakość garnków preferujemy i do przyrządzania jakich potraw będą nam one potrzebne.
Podobnie rzecz ma się biorąc pod uwagę patelnie. Tutaj możemy wyróżnić grillowe, teflonowe, żeliwne czy typowe do przyrządzania naleśników. O ile w kuchni domowej wystarczy jedna, dobrej jakości patelnia to już w lokalu gastronomicznym serwującym mnogość dań każdego dnia, z całą pewnością przyda się ich kilka i to o różnym przeznaczeniu.
W każdej kuchni nie powinno zabrakną także noży. To one pełną jedna z ważniejszych funkcji w pomieszczeniu tego rodzaju. Istnieją noże do krojenia mięsa, warzyw, serów, praktycznie do każdego rodzaju produktu spożywczego. Dodajmy przy tym, że rzeczywiście nie jest to wymysł marketingowców a każdy kucharz poczuje wyraźną różnicę i większy komfort pracując nad potrawą przy pomocy profesjonalnych noży o różnym gatunku.
W lokalach gastronomicznych ważne są też pojemniki na żywność. O ile będą wykorzystywane zgodnie ze swoim przeznaczeniem to istnieje duża szansa na to, by przygotowane wcześniej półprodukty zachowały swoją świeżość na dłużej. To ważne jeśli restauracja ma przyjmuje każdego dnia sporą ilość gości i dysponuje szerokim menu.
Akcesoria kuchenne to również szereg sprzętów dodatkowych, które ułatwiają pracę zarówno w profesjonalnej kuchni jak i każdym gospodarstwie domowym. Tutaj możemy wziąć pod uwagę obieraki, durszlaki, sita, wagi gastronomiczne, timer kuchenny, odpowiednie deski do krojenia czy mieszadła. Im większą ilością profesjonalnych przyrządów kuchennych dysponujemy, tym możemy liczyć na lepszej jakości efekt końcowy, czyli wyborne danie, które trafi w gusta smakowe osób zasiadających przy stole.