Przerwa kawowa to jeden z podstawowych elementów każdej konferencji. Wydarzenia tego rodzaju trwają najczęściej wiele godzin więc ich uczestnicy potrzebują pauzy, aby odpocząć. To również czas, by nawiązać odpowiednie relacje ? okazuje się, że konferencje są idealnym czasem, podczas którego uczestnicy nie tylko zdobywają nową wiedzę, ale również kontakty biznesowe.
Przerwy kawowe to idealne rozwiązanie, by każdy z zaproszonych gości miał szansę ?naładować? się energią. Zespół gastronomiczny hotelu czy innych obiektów, w jakich odbywają się konferencje muszą zadbać o to, by przerwa tego rodzaju odbyła się w pełni profesjonalnie. Gościom serwuje się kawę, herbatę oraz przysmaki różnego rodzaju ? ciasta i innego typu desery, tzw. słodkie przekąski.
Pamiętajmy, że konferencje mogą odbywać się w różnych miejscach, nie zawsze tych, w których zaplecze gastronomiczne jest zapewnione w standardzie. Goście nie mogą jednak odczuć niższej jakości spotkania, przerwy są wpisane w podstawy programowe tego rodzaju wydarzeń. Organizatorzy powinni więc o nie zadbać. Można wpisać hasło typu ?wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego Warszawa?, by wypożyczyć niezbędne elementy, takie jak ekspresy kawowe czy zastawę stołową. Można też nawiązać współpracę z firmą cateringową, która kompleksowo zajmie się takimi udogodnieniami. Pamiętajmy, że to właśnie przy kawie toczą się najciekawsze rozmowy, właśnie wtedy uczestnicy wymieniają się swoimi spostrzeżeniami na temat wygłaszanych prelekcji.